Odpověď je prostá. Hádat se u piva kdo uvaří lepší guláš nemá význam. K činu byl už pouze krůček.
Tak vznikla tradice gastronomicko kulturní akce.
Cílem je pochutnat si na výběru kvalitních gulášů a v neposlední řadě se dobře pobavit.
"Tak se chlapi ukažte" řekl náš oblíbený hospodský Víťa Čáslava. Přizval profesionálního kuchaře, rodáka z Pozořic Karla Drápala, místopředsedy asociace kuchařů a cukrářů pro Moravu a Slezsko. A bylo hotovo.
Díky dobrovolnému usílí několika lidí již proběhly dva ročníky vynikající akce, která pod záštitou pana Karla Drápala a Petra Plíška, získala vysokou úroveň, především díky jejich mezinárodním zkušenostem z podobných souteží.
Karel Dápal - mistr Evropy v přípravě pokrmů z kapra, vicemistr ČR v přípravě kotlíkového guláše
Petr Plíšek - profesionální kuchař předních brněnských hotelů
V prvním roce akce proběhla téměř komorně, přesto si získala veliký zájem veřejnosti. Při výborné zvukové kulise skupiny Za dweřama si hosté pochutnali na několika verzích vynikajících gulášů, které odborná porota hodnotila velmi vysoko.
Na základě zkušeností z prvního ročníku, proběhl Druhý ročník v úplně jiném duchu. Bylo jak více týmu, tak více kultury. O příjemné odpoledne se starala skupina Experiment. Večer nám zpříjemnily akustické kytary Michala Pospíšila skupiny GO18.
Vynikající guláš se stal již tradicí.
Ahoj přátelé dobrého jídla a pití, ale především dobré muziky a zábavy.
... s radostí Vám můžeme oznámit, že pro Vás připravujeme další, v pořadí již 12. ročník Vaší oblíbené gastronomické soutěže „Jezerský gulášový kotlík 2024“. Jelikož se scházíme pravidelně od r. 2011 ( s malými vynucenými covidovými přestávkami), asi není třeba tuhle oblíbenou akci nijak zvláště představovat. Skalní soutěžící i návštěvníci již vědí, že se jedná o soutěž ve vaření guláše na ohni v jednom kotlíku a že je při tom spousty zábavy jak pro soutěžící, tak pro diváky. Výsledkem je spousta vynikajících gulášů různých příchutí, který je nakonec zkonzumován všemi přítomnými při poslechu skvělé muziky.
Takže trošku podrobněji... Soutěž propukne v sobotu 3. srpna 2024, úderem dvanácté hodiny na naší kostelní věži, jako vždy tradičně v areálu Dělnického domu. Na správnost postupů a vaření bude dohlížet odborná porota, kterou jsme se pro letošní ročník rozhodli více zprofesionalizovat. Znamená to, že k předsedovi poroty Karlu Drápalovi přibude více kolegů z oboru. Kdo to bude, si zatím necháme jako překvapení. Ukončení soutěže proběhne mezi 16-17 hodinou vyhodnocením a vyhlášením vítězů. Ve hře je pochopitelně vzácný a čestný putovní pohár, spousta věcných cen a upomínkových předmětů a diplomů. Pro vítěze pak neutuchající sláva trvající minimálně několik hodin a skvělý pocit z dobře odvedené práce.
Jako vždy pro Vás připravujeme bohatý doprovodný program. Už jsme si zvykli u nás přivítat kapely zvučných jmen a letos tomu nebude jinak. Můžete se těšit na stálice, bez kterých by Jezerský kotlík nebyl Jezerským kotlíkem, těšte se ale i na překvapení. O všech podrobnostech celého dne, jakož i o doprovodném programu budete postupně informováni na našem Fb „Spolek Na Dělňáku“ nebo „Jezerský Gulášový Kotlík“, proto je nezapomeňte hojně navštěvovat a sdílet mezi své přátele.
Také pro Vaše ratolesti určitě připravíme nějaké vyžití, abyste se mohli nerušeně věnovat gastronomickým a kulturním zážitkům, které budou jistě bohaté i díky našemu stálému partnerství Hospůdky na Dělňáku, která pro vás určitě připraví bohaté občerstvení.
No a nejlepší na konec...
Díky štědré podpoře našich již stálých sponzorů, městyse Pozořice a v neposlední řadě Vaší vždy hojné účasti se nám daří po zaplacení všech nákladů vygenerovat finanční částku, díky které jsme mohli podpořit další kulturní akce, nebo je věnovat potřebným. V letošním roce jsme se rozhodli trošku jinak. Pozořický rodák a duchovní otec Jezerského kotlíku, který stál u zrodu této krásné akce, pan Karel Drápal, špičkový šéfkuchař, držitel několika ocenění v oboru gastronomie, ale především veliký pozorsko-jezerský srdcař, kterého osud zavál až do daleké Ostravy, tento náš skvělý kamarád několik let pracoval na sepsání knihy receptů našich babiček a pratetiček, receptů, které používali naši předkové na začátku minulého století k příležitostem jako jsou Velikonoce, Vánoce, v době půstu a naopak při oslavách různých svátků, poutí a hodů. Kniha je doplněna zajímavým povídáním a vzpomínkami na dětství prožité v Pozořicích a jeho okolí, spoustou starých fotografií, vzpomínek na konkrétní pozorské a jezerské občany. Knihu autor nazval „Pozořicko – Jezerská kuchařka aneb od kuchyně dob minulých k současné gastronomii“, je z toho zajímavá kniha plná nejen receptů. Přáním autora bylo rozšířit knihu mezi pozořické občany. Spolek na Dělňáku, jehož je autor čestným členem, by se rád podílel na vydání této knihy a přispěl částečně na pokrytí nákladů spojených s vydáním a tiskem knihy. Pokud se v tiskárně vše podaří, budete tak mít jedinečnou možnost na letošním ročníku Jezerského gulášového kotlíku knihu nejen získat, budete také svědky křtu této originální kuchařky a určitě Vám ji autor i rád podepíše.
Takže vidíte, že je na co se těšit. Kdo se nebojí vyzkoušet své kuchařské umění a utkat se s konkurencí, nechť neváhá a přihlásí svůj tým zde, v sekci „registrace“, kde jsou podrobné propozice a pravidla soutěže. Kdo se bojí, ať se přijde kouknout, pobavit a ochutnat, třeba najde odvahu do dalšího ročníku. A ještě jednou připomínám náš facebookový profil: „Spolek Na Dělňáku“ nebo „Jezerský Gulášový Kotlík“, kde budete informováni o dalších podrobnostech doprovodného programu po celou dobu přípravy.
Těšíme se na Vás v sobotu 3. srpna na Dělňáku v Pozořicích