Čundr guláš

Kdo z nás někdy nezažil čundr? Snad každý v mladém věku toužil prožít to dobrodružství. Tornu, nebo usárnu, spacák a celtu a jen s nožem a sekerkou přežít v lese tři, čtyři dny. Stačila nám k tomu konzerva „lanšmítu“ nebo „vepřovka“ a půl pecnu chleba. Čas nám ale na skráně začal kreslit stříbrnou barvou a my najednou zjistili, že romantiku mládí vystřídal daleko prostčí pud. Dobře se najíst a napít . Jo,jo,…jen si to přiznejme. Do lesa jsme utíkali nejen za relaxem a tichem, ale hlavně tu opíct prasátko,či beránka, tu grilovat steaky nebo cokoliv masu podobné, tu uvařit v kotlíku chutný gulášek. No a právě tady vznikl náš dnešní, jedinečný recept. Už moje babička říkala, že nejlepší polévka je „codůmdalka“, neboli: vraž do hrnce co můžeš a doma najdeš . A tak i dnešní receptůra je tak trochu podobná této polévce.

Jedenkrát jsme se dohodli s kamarády, že na víkendovém vandru uvaříme gulášek. Aby se jedinec nemusel tahat se vším masem, tak jsme úkoly pěkně rozdělili a každý měl přinést část ingrediencí. Jen jsme se jaksi zapomněli dohodnout, jaký že ten guláš vlastně chceme. No přece výborný !!! „Nejlepší je přece ze zvěřiny ,“ řekl si kamarád nimrod a vzal kus srnčí kýty. „Správňácký guláš je přece z hovězího“ mínil náš šerif a přibalil k cibuli kližku. „Nebudeme riskovat, že bude maso ze starýho vola a vsadíme na jistotu,“ mínil jsem já a koupil krásnou vepřovou plec. I náš nejmladší benjamínek zauvažoval velmi logicky a přibalil výborné domácí klobásy. Prý pro všechny případy, kdyby se něco pokazilo a bylo nutné z hladu vařit ihned klasický guláš zvaný „erteplák“. Takže teď už je vám asi jasné, z čeho že se náš „čundrguláš“ vaří. A věřte, že když se do toho přidají ještě přísady z lesa ( koření, houby), je z toho mana přímo božská .

Zvláště, když příprava v kotlíku trvá několik hodin a člověku při tom pěkně vytráví  Tak neváhejte a zkuste to také !!!

Recept na Čundr guláš

Na rozpálené sádlo nasypeme nakrájenou cibuli a čerstvou papriku ( asi stejnou hromadu, jako máme masa). Přidáme na drobné kostečky nakrájenou slaninu. Jakmile cibule chytí klasickou zlatavou barvu, nasypeme na kostky nakrájenou, osolenou zvěřinu a hovězí. ( děláme trochu menší kostky než obvykle, aby se pak maso dodělalo stejně s vepřovým, které tam dosypete později.) Když je maso zatažené, přisypeme sušenou papriku a necháme zapěnit. Hnedle dolejeme vývarem a červeným vínem, aby paprika nezhořkla a začneme dusit. Asi po půl hodině přidáme vepřové, klobásek, přisypeme houby a koření ( pepř, jalovec, nové koření, bobkový list) Dusíme do měka, dolíváme vývar, aby bylo dostatek šťávy. Jakmile je maso měkké, vlejeme opatrně záklechtek z vody a mouky a zahustíme tím šťávu.(můžeme maso vyndat, šťávu tak lépe vymícháme do hladka) !!! Záklechtek nutno vařit min. 20 minut!!! Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem a majoránkou. Podáváme s chlebem. 

GejzA tým, 2012