Už tradičně jsme tak trochu provázaní se soutěží ve vaření tohoto historicky jednoho z nejstarších receptů, dochovaných v písemnictví. U nás méně známý, ale v Polsku a Slezsku téměř národní pokrm, oblíbený též v severních krajích Slovenska. Bigosz je skutečná perla jídelníčku a na Slezském hradě v Ostravě se konal již 9. ročník prestižní mezinárodní soutěže v umění uvařit tento středověký pokrm. Z Pozořic je vždy nominován do této soutěže vítězný tým Jezerského gulášového kotlíku, aby vyzkoušel své kuchařské umění též na mezinárodním poli, ale hlavně, aby nabral bohaté a neocenitelné zkušenosti. Byl jsem tentokrát požádán loňskými vítězkami Šárkou a Gábinou, abych jim prozradil svůj recept :-)nakonec to ale všechno dopadlo jinak. Gabča se zúčastnit nemohla a tak jsem „ zaskočil“ do složeného týmu Šárka a Gejza a vyrazili jsme do černé Ostravy šířit slávu „Moravskýho Bigošu“, tak jak se vaří u nás v Pozořicích a na Mokré:-). No, myslim, že Ostravakom naraz došlo, že Biguš umime zrobit fajny aj u nas na Moravě. A ten naš byl fajny jak cip, bo sme byli na bedně na druhem fleku.Emotikona grin Jeden bodík nás dělil od vítězného Polského týmu, kde je Bigosz – málo platné – národní pokrm. A tak nezbývá než doufat, že příští rok se podaří ještě líp a ten jeden bodík urveme.