Dne 24.5 2014 se konal již 8. ročník mezinárodní kuchařské soutěže ve vaření jednoho z nejstaršího, historicky dochovaného receptu vůbec. Již staří Germáni tímto způsobem dlouhodobě uchovávali ulovené maso. Do dnes tento pokrm přežil hlavně díky Polským a Slezským regionům, kde je do dnes velmi hojně používán a řadí se ke zlatému fondu gastronomických regionálních receptů. A protože největší zásluhu na vzniku a udržování této již tradiční a mezinárodně obsazované soutěže má náš veliký kamarád, rodák z Pozořic pan Karel Drápal, profesionální kuchař, držitel mnoha mezinárodních ocenění a místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů pro Moravu a Slezsko, pod jejíž záštitou se celá soutěž koná, stalo se již dobrým zvykem, že je do této prestižní soutěže též nominován vítězný team loňského ročníku naší gulášové soutěže „ Jezerský gulášový kotlík“. A protože měl „Pohoda team“ menší personální problémy, jel tentokrát hájit barvy Pozořic v trošičku improvizovaném složení. Co nás potěšilo nejvíce, že místní lidé si nás pamatovali z minulých ročníků a většina Ostraváků už bezpečně ví, kde jsou Pozořice. Myslím, že s reprezentací našeho jihomoravského regionu můžeme být tentokrát naprosto spokojeni. Podařilo se nám totiž přesvědčit nejen týmy profesionálů, ale hlavně mezinárodní porotu, že ten Bigos, Bigosz, Bigoš, Bigusz atd. umíme i u nás v Pozořicích :-)